Nu när det blir helg och jag har mycket tid över så tänkte jag göra en god chokladtårta (då jag är såld på choklad). Detta är min mammas recept som jag burit med mig under väldigt många år. Grunden är mald mandel blandat med äggvita och socker. Sedan gör man det som ska ligga ovanpå. Den är riktigt god och påminner mig om varje födelsedag jag haft. Varje år jag fyllde år frågade alltid min mamma mig vad jag ville ha att äta till efterrätt och mitt svar blev alltid chokladtårta. Den är väldigt enkel att göra och himmelsk god!
Nötbotten:
100 gram mandelnötter (1,75 dl)
3 äggvitor
Chokladkräm:
180 gram mörk choklad (70%)
170 gram vispgrädde (ca 2 dl)
------
1 ägg
70 gram vispgrädde (knappt 1 dl)
Gör så här
Nötbotten:
Mal mandelnötterna fint i mixer eller beredare.
Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan försiktigt ner dem i de malda nötterna. (Tänk på att vara väldigt försiktig både när du häller i dom malda nötterna och sedan rör om så att inte äggvitorna förlorar "fluffet")
Bred ut i en rund form med löstagbar botten. Man kan även lägga ett bakplåtspapper i en form.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 min. Botten ska bli ganska fast. Gör chokladkrämen under tiden botten är i ugnen.
Chokladkräm:
Koka upp 170 gram vispgrädde, lägg ned chokladen och låt den smälta under försiktig omrörning.
Rör ihop 70 gram vispgrädde och ägget i en skål.
Häll över den avsvalnande grädd-/chokladblandningen över ägg-/gräddblandningen och rör ihop.
Sänk ugnsvärmen till 160 grader.
Häll smeten i formen över nötbotten och grädda i ytterligare 20-25 minuter, eller tills fyllningen stelnat. Den kan gärna vara lite lös i mitten.
Ta ut formen ur ugnen och låt tårtan svalna helt.
Lossa sedan försiktigt tårtan från formen med en tunn kniv eller från bakplåtspappret.
Mycket gott med vispgrädde till!
3 kommentarer
jennifis
22 Oct 2013 10:47
Såå dooktii
Alexandra
22 Oct 2013 11:37
ooh låter gott något man kanske borde pröva Hemma:D
FuriousStoffe
17 Dec 2013 10:35
Låter riktigt gott! Du får ta och baka en åt oss alla i klassen haha! :-)
Kommentera